“Rana intervencija u djece s poremećajem iz autističnog spektra putem sustava mobilne službe u lokalnoj zajednici”

Ministartvo-rada-1-300x90 “Rana intervencija u djece s poremećajem iz autističnog spektra putem sustava mobilne službe u lokalnoj zajednici”

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

“Rana intervencija u djece s poremećajem iz autističnog spektra putem sustava mobilne službe u lokalnoj zajednici”
2023.-2026. g.

Program se temelji na načelima rane intervencije. U tom smislu cilj programa je što ranija detekcija djeteta s autizmom ili sumnjom na isto (temeljem skreeninga, detekcija je moguća već u dobi od 18 mjeseci), te pravovremeno pružanje stručne edukacijsko- rehabilitacijske, govorno- jezične pomoći djetetu i psihosocijalne podrške cijeloj obitelji.
Naime rane godine sadrže jedinstvenu mogućnost utjecaja na djetetov razvoj s dugoročnim učincima. U tome osjetljivu razdoblju, interakcija male djece s okolinom ključ su za zdravi ljudski razvoj.
Stoga je rana intervencija usmjerena ne samo na dijete, već i obitelj i širu okolinu. Može se provoditi u obiteljskoj sredini, u odgojno-obrazovnoj ustanovi ili bolnici kao i u nekoj od kombinacija.
Multidisciplinarnim pristupom omogućuje se rad stručnih izvoditelja s djecom kroz individualne edukacijsko-rehabilitacijske, logopedske, kineziološke, glazbene i likovne postupke te grupne vršnjačke i likovne radionice. Program također pruža i usluge savjetovanja i educiranja roditelja o pristupu djetetu u obiteljskom okruženju, kao i psihosocijalni suport roditeljima te upućivanje u prava iz sustava socijalne skrbi.


Nositelj programa: Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka

Partneri na programu: Centar za socijalnu skrb Rijeka, KBC Rijeka, Grad Rijeka

Voditeljica programa: Nevia Krupljanin, udruga.autizam.rijeka@gmail.com

Koordinatorica stručnih izvoditelja: Ivanka Pejić mag.pedagogije i defektologije, sveuč.spec. rane intervencije u eduk.rehab.
ivanka.pejic@corp.hr 


Program je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na period od 01.06.2023.-31.05.2026.

Share:
UDRUGA ZA SKRB AUTISTIČNIH OSOBA RIJEKA | Sva prava pridržana.

Proudly powered by ClueGo