Svjetski dan autizma 02.04.2021., Rijeka – pozivnica

Svjetski dan autizma 02.04.2021., Rijeka – pozivnica

 

 

 

P O Z  V N I C A  ZA

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA AUTIZMA – 02.04.2021. u 12 h (veliki petak)

U Rijeci pod motom  „ HOĆEMO NAŠU KUĆU “  

Na nivou Saveza udruga za autizam Hrvatske, moto je:  VAŠ LOCKDOWN ĆE PROĆI, A KADA ĆE NAŠ

 

Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka u suradnji s Centrom za autizam Rijeka i ove će godine obilježiti Svjetski dan svjesnosti o autizmu u petak, 02.04.2021. godine na malo drugačiji način zbog mjera Kriznog stožera, stoga nećemo imati štand već obilježavanje namjeravamo napraviti na dvije lokacije,

u 12 sati puštanjem balona s djecom u DV Maestral na Kozali, gdje bi djeca pustila balone sa drugom djecom iz skupina , te djelatnicima DV Maestra,  zbog mjera zaštite djece u užem krugu ustanove i bez prisustva medija.

u 12 sati  u Centru za rehabilitaciju Brašćine  gdje ćemo pustili balone sa odraslim korisnicima ove ustanove, našom djecom budućim štićenicima ove ustanove, roditeljima i djelatnicima  uz prisustvo Gradonačelnika, pročelnice Karle Mušković i predstavnika PGŽ . Mediji su pozvani i dobrodošli na ovo događanje uz pridržavanje mjera zaštite, budući ovogodišnje obilježavanje posvećujemo rješavanju brige o odraslim osobama s autizmom koji će do 1.6.2021. iz sustava obrazovanja preći u sustav socijalne skrbi, tj. iz Centra za autizam Rijeka, prelaze u Centar za rehabilitaciju Rijeka, nakon dugih godina sustavnog zalaganja da se ovaj problem riješi.

Istaknuli bi da se roditelji već godinama bore skupa sa Gradom Rijekom da se nađe rješenje za dnevni i trajni smještaj odraslih osoba s autizmom koji unatoč činjenici da su neki već davno prešli 21 godinu  još uvijek pohađaju obrazovnu ustanovu Centar za autizam Rijeka, za koju smo se izborili još davne 1996. godine.  Temeljem Sporazuma iz 2015. godine trebalo je da nakon osamostaljivanja Centra za autizam Rijeka, koji je 2019. g postao samostalna obrazovna ustanova Grada Rijeke , odrasli pređu pod nadležnost Centra za rehabilitaciju Rijeka, na lokalitet Oštra u Kraljevici, koji bi bio zasebni odjel i trajna lokacija za dnevni i stalni smještaj odraslih s autizmom. U tom smislu smo imali sastanke sa Ministarstvo rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike gdje je dogovoreno da se Oštro adaptira za tu svrhu, no dogodila se pandemija, pa izbori, pa se sve razvuklo i ništa se nije poduzelo za uređenje Oštra. Stoga smo početkom ožujka poslali dopis Ministarstvu a i medijima da je krajnje vrijeme da se problem odraslih riješi, te je zasigurno zahvaljujući i medijskim pitanjima ministar donio odluku da odrasli do 1.6.2021. pređu u Centar za rehabilitaciju Rijeka na lokalitet Brašćina dok se ne uredi lokacija na Oštru za njihov dugoročni smještaj.

Prostor prvog kata zgrade Centra za rehabilitaciju Rijeka na B rašćinama uređen je, te je u fazi opremanja za prihvat naših odraslih. Prostor je lijep, svijetao i roditelji su zadovoljni privremenim rješenjem, no ne odustaju od lokaliteta Oštro koji će biti trajno rješenje. Na Povjerenstvu Vlade Rh za osobe s invaliditetom održanom 29.3.2021. dobili smo potvrdu da je ovo privremeno rješenje, te da će se lokalitet Oštra urediti za dugoročni smještaj odraslih s autizmom, sa čime smo zadovoljni.

Prelazak u sustav socijalne skrbi je za sve nas roditelje novi moment , no konačno smo dočekali da pređemo u sustav u kojem će naša djeca biti i kada nas više ne bude. Od naše borbe započete još 1992. godine otvaranjem vrtićkih skupina za našu djecu u DV Rijeka pa zatim dobivanjem 1996. godine podružnice Centra za autizam Zagreb u Čandekovoj, po putu smo izgubili nekoliko roditelja koji su preminuli , pa i jedno dijete , svi starimo, bolesni smo i htjeli bi dok još možemo da vidimo gdje će naša djeca biti kada nas ne bude.  Sve ove godine intenzivno radimo na podršci , opremanju, donacijama koje ulažemo u ustanovu koja radi s našom djecom tj. Centru za autizam Rijeka, a sada ćemo to nastaviti i za novu ustanovu u koju prelaze naši odrasli kako bi poboljšali uvjete i podršku. Kao što već 13 godina radimo na pružanju usluga rane intervencije za djecu s autizmom i aktivno zagovaramo da se ova usluga sustavno riješi .

Kao i dosada, ovogodišnja preporuka Autism Europe i WAO – europske i svjetske asocijacije, jest da se svi gradovi Europe i svijeta u znak podrške pridruže akciji podizanja svjesnosti o autizmu na način da gradske znamenitosti i građevine 02.04.2021. godine (veliki petak) u večernjim satima osvijetle plavim svjetlima javne rasvjete.

Ovoj akciji se priključuju sve svjetske metropole koje će u znak podrške svoje znamenitosti osvijetliti plavom bojom pa će tako  i Grad Rijeka u večeri 2.4.  osvjetliti plavim svjetom;  sjevernu kulu Trsatske gradine, dvije fontane na Jadranskom trgu i dvije lučke dizalice.

Nadamo se da ćete nas podržati i medijski popratiti naše ovogodišnje događanje kao što ste to radili i sve godine do sada.

 

S poštovanjem,

 Lidija Penko

Predsjednica udruge

GSM 091 3442220

 

Share:
UDRUGA ZA SKRB AUTISTIČNIH OSOBA RIJEKA | Sva prava pridržana.

Proudly powered by ClueGo