Vlada donijela Zakon o socijalnoj skrbi, evo koje su novosti i kod osobne asistencije

Vlada donijela Zakon o socijalnoj skrbi, evo koje su novosti i kod osobne asistencije

Nakon što ih je oporba, točnije zastupnica Anka Mrak Taritaš, pritisnula, Vlada produžuje roditeljima njegovateljima status do 10 mjeseci nakon smrti djeteta. Povećava se i naknada i broj sati za osobnog asistenta.

Proširuje se krug korisnika za koje se može ostvariti pravo na status roditelja njegovatelja i njegovatelja i za djecu i osobe koje imaju poremećaj autističnog spektra četvrtog stupnja, naveo je ministar Piletić. Proširuje se i broj korisnika prava na status roditelja njegovatelja i njegovatelja i na bračnog i izvanbračnog druga te životnog ili neformalnog životnog partnera roditelja djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom.

Povećava se naknada, status se produžuje na 10 mjeseci nakon smrti djeteta

Nadalje,  istaknuo je, poboljšava se status roditelja njegovatelja kroz povećanje naknade s 800 posto osnovice na 1000 posto za osnovnu kategoriju roditelja njegovatelja s jednim djetetom s teškoćama ili osobe s invaliditetom, s 900 na 1200 posto osnovice za dijete s teškoćama u razvoju ili osobu s invaliditetom koje se ne može uključiti u programe u zajednici te s s 1200 posto osnovice na 1500 za dvoje ili više djece s teškoćama. 

To bi bilo s 4000 na 5000 kuna (663 eura) za prvu kategoriju, s 4500 na 6000 kuna (796 eura) za drugu kategoriju te treću s 6000 na 7500 kuna (995 eura).

– Na prijedlog udruga civilnog društva i roditelja njegovatelja omogućujemo i obavljanje poslova za sve one koji imaju status roditelja njegovatelja i njegovatelja i to putem ugovora o djelu i autorskog ugovora – dodao je. 

A uz to i produžuju status roditelja njegovatelja na 10 mjeseci od smrti djeteta. Na to ih je, podsjetimo, prije nekoliko mjeseci prisilila oporba u Saboru, točnije predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, koja je tražila da im se status produži na šest mjeseci, a ne da odmah idući dan nakon gubitka voljenog djeteta, a o kojem su brinuli godinama i izbivali s tržišta rada, moraju trčati na burzu. HDZ i njegova ekipa je to odbila i to u prisustvu roditelja njegovatelja i njihove djece, koji su ih htjeli gledati u oči dok pritišću taj crveni gumb. Svjesni da su ispali bešćutni i kako je to odjeknulo u javnosti, od petka do ponedjeljka se HDZ predomislio, a Andrej Plenković je izašao pred javnost i uskliknuo kako su oni i bolji od oporbe te će produžiti status na još više – 10 mjeseci.

Također, briše se zabilježba na imovinu korisnika minimalne naknade, a korisnicima čiji su roditelji u statusu roditelja njegovatelja se ipak povećava broj sati korištenja osobnog asistenta.

Više možete pročitati ovdje

Share:
UDRUGA ZA SKRB AUTISTIČNIH OSOBA RIJEKA | Sva prava pridržana.

Proudly powered by ClueGo